mandag 27. juni 2011

Hjemmelaget vaniljeis


Hei alle sammen:-)

I dag vil jeg dele en oppskrift på vaniljeis som jeg synes er helt nydelig. Den er laget med vaniljestang og melis istedet for sukker som jeg synes gir en mye bedre smak. Lag denne isen og nyt den i sommervarmen:-)


Du trenger for 5-6 porsjoner:

4 eggeplommer
120 gram melis
1 vaniljestang
3 dl fløte


Start med å ha eggeplommer og melis i en miksebolle.



Miks så sammen i 5-8 min til du har stiv eggedosis, under denne tiden deler du og skraper ut frøene fra vaniljestangen og har oppi.



Pisk så fløte til krem, ikke for stiv.



Bland så eggedosisen i lag med kremen.


Ha det i en passe stor boks og legg den i fryseren. Pass på å rør en gang i blandt under innfrysningen, slik at det ikke danner seg iskrystaller.


Så er det bare å nyte hjemmelaget is, naturell som her,



eller med non stop slik jeg gjorde, og det var godt :-) Ha en fin dag.

lørdag 25. juni 2011

Rosinboller


Hei :-)

Her en helg bakte jeg rosinboller, en favoritt hjemme hos oss, men de blir så alt for sjelden bakt. Det blir bare glemt, men det er jo så enkelt og så godt. Ingenting er så godt som en kopp kakao og en rosinbolle. Du kan også servere de til kaffen, med brunost, syltetøy eller hvitost.  De er dessuten veldig lettvint å ha med på tur og en favoritt hos barn.


Så her har dere en av oppskriftene mine slik at dere kan lage deilige rosinboller i dag :-)

10 dl hvetemel
1 dl sukker
100 gram smeltet smør
3,5 dl melk
1 egg
50 gram gjær
Rosiner




Start med å ha halvparten av melet, sukkeret og egget i en bolle. 






Smelt så smøret


Ha oppi melk, jeg bruker for det meste h-melk når jeg baker da dette gir best smak. La dette varme seg opp slik at det er lunkent.


Ha så melkeblandingen i lag med resten.


 Start så kjøkkenmaskinen på lav hastighet og la den gå til alt er godt blandet.


Ha så oppi rosiner, så mye som du selv liker i bollene. Eller hvis du vil ha vanlig hveteboller la det vær.




Øk så hastigheten og spe på med litt og litt mel til du får en deig som slipper kantene, og går oppover eltekroken slik som du ser den begynner å gjøre på bildet. Litt mer mel nå så er den ferdig.

Sett så deigen til heving i 40-50 min, til den har dobbel størrelse.



Da er den ferdig. Ha den nå på benken, med litt mel. Trill ut til passe store boller og sett til heving til de er dobbelt så store.

Forvarm ovnen til 250 grader.




Nå er de klare til steiking. Pensle de med et pisket egg og stek de i 8-10 min.


Da er det ferdige, enkelt og godt, med et glass melk til, kakao eller kaffe :-) Ha en fin dag.



tirsdag 21. juni 2011

Saftige speltbrød


Hei hei :-)

Nå har jeg vært borte en stund og det beklager jeg, men det har vært hektisk og jeg har rett og slett ikke hatt overskudd til å bruke på bloggen. Men nå er jeg tilbake og har noen innlegg på vent, som jeg vil dere med dere de nærmeste dagene. Jeg begynner med saftige speltbrød i dag. Disse brødene er kjempe gode, grove og som overskriften sier saftige. Men en ting må du huske med denne oppskriften er at spelt ikke skal eltes for mye så jeg kjører ikke maskinen mer enn ca 5-6 min til sammen. 



For å lage disse som da bli 3 medium store brød trenger du:

400 gram sammalt grov spelt
300 gram sammalt fin spelt
2 dl havregryn
ca 800 gram siktet speltmel
1,5 ts salt
8 dl lunkent vann
6 ss olje
50 gram gjær
8 ss yoghurt naturell


Start med å ha de grove meltypene, salt og havregryn i bakebollen. 


Ha så lunkent vann med oppløst gjær oppi , olje og yoghurt i bakebollen.



Så starter du kjøkkenmaskinen og begynner å ha oppi siktet speltmel litt av gangen. 


Til den begynner å samle seg.


Og ser slik ut. 


Da setter du den til heving en lun plass til den har hevet til dobbel størrelse i ca 45-60 min. Ha over plastfolie.


Da ser den slik ut. 


Ha den så på benken med litt mel og lag 3 medium store brød som du har i brødformer. Jeg strør litt sammalt spelt over brødene før jeg setter de til heving med et kjøkkenhåndkle over seg. Forvarm ovnen til 200 grader.


Nå er de ca dobbelt så store så da kan du sette dem midt i oven og la de steke i ca 40 min. Ta de så ut av formene og la de avkjøle seg på rist. For å sjekke at de er gjennomstekte slå under dem og hører du en hul lyd er de ferdige.


Ser det ikke gode ut? Ha en fin dag alle sammen. 


søndag 5. juni 2011

Dots cupcakes med dots frosting


Hei :-)

I dag skal dere få en oppskrift på nydelige dots cupcakes. Jeg tenkte hvorfor bruke bare oreo kjeks, dots er mye bedre synes jeg personlig, og det er greit å prøve noe annet en gang i blant :-) Denne cupcaken er dessuten veldig enkel å lage, men pass på den er svært vanedannende :-) Du bruker da den mørke dots kjeksen, kan sikker bruke den lyse også men da blir det en annen smak. 


Så da er det bare å sette igang med bakingen:

100 gram smør
3 store eggehviter
2,5 dl melk
250 gram hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vanliljeekstrakt eller 3 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
190 gram sukker
2 pakker dots kjeks eller oreo hvis du heller vil bruke det.


Start med å ta fra hverandre 12 kjeks og legg den delen med fyllet opp ned i formene. 


Resten av kjeksen sparer du til frostingen. 


Pisk så smør til en luftig krem. Husk bruk romtemperert smør.


Ha så oppi melk og vaniljeekstrakt. (bruker du vaniljesukker ikke ha dette oppi her men i lag med melet) 
 Pisk dette godt sammen. 


Bland så sammen mel, salt og bakepulver (evn vaniljesukker) og ha dette oppi sammen med resten. Pisk så dette godt sammen. 
Så kan du ha i sukkeret og pisker videre i ca 2 min. 



Så kan du ha i eggehviter, og pisk godt sammen på høy hastighet i 2 min. 


Brekk så opp resten av oreo kjeksen i passe biter og bland dette sammen med 1 ss mel. Dette fordi kjeksen ikke skal dette til bunnen av cupcaken.



Bland så inn oreokjeksen med resten av røra. 



Ha røra i former ca 3/4 full. 


Stek på 180 grader i 20-25 min, til de får en gyllen farge. 

La de så avkjøles på rist, mens du lager frostingen:

250 gram kremost
225 gram melis
1 ts vaniljeekstakt eller 2 ts vaniljesukker.
100 gram smør
Resten av oreokjeksen fra starten



Pisk sammen kremost og smør til en luftig krem. 



Ha i vaniljeekstrakt eller vaniljesukker og smør og pisk videre godt sammen. 




Hakk så oreokjeksen (de 12 halvdelene fra starten) til fine biter. Bland det så sammen med resten.
La den stå litt kjølig.





Så er det bare å pynte cupcakene, og kos dere :-)  Ha en fin kveld.