mandag 30. januar 2012

Rosinboller


Heisann :-)

Da er jeg her igjen etter en fantastisk uke i Tenerife sammen med familien min :-) skal si det var godt med en ukes pause fra vinteren, godt å komme bort litt fra alt :-) Før jeg dro bakte jeg rosinboller, verdens beste hvis du spør meg, som lille jenta mi kunne ha på den lange reisen. Disse rosinbollene er saftige og holder seg godt. Etter at jeg begynte å bruke denne oppskriften som utgangspunkt når jeg baker søt gjærbakst går jeg ikke tilbake. De er fine å fryse. Så nå vil jeg dele denne oppskriften med dere, slik at dere kan prøve den også:



Til ca 20 boller: 

ca 1000 gram hvetemel
5 dl lunken melk
50 gram gjær
150 gram sukker
1/4 ts salt
1 egg
150 gram smør i terninger
ca 200 gram rosiner


Start med å legge rosiner i vann i ca en halv time. Da blir de enda saftigere. Husk å sil godt av dem før du har dem i deigen.


Start med å ha alle ingrediensene bortsett fra smør og rosiner i en bakebolle. Hold igjen litt av melet slik at du heller kan spe på når du ser hvor mye som trengs. 


Start kjøkkenmaskinen og la det blandes godt sammen. Spe på med mel til du ha en fin deig. 



Så har du i smøret i terninger og lar det kjøre sammen til alt er godt blandet og du har en smidig og blank deig. 


Helt til slutt har du i rosiner som du bare kjører sammen til det akkurat er blandet. 


Dekk til med plast og la det heve i ca 50 min. 


Da er den ferdig hevet. 


Ha deigen på en melet benk og del opp til passende emner som du triller ut til boller. Sett de på en bakepapirkledd bakeplate. 

La de etterheve i 45 min. Forvarm ovnen til 225 grader. 


Når de er ferdig hevet pensler du dem med et sammenpisket egg. 


Stek de så i 10-12 min til de er gyllene.



Da er bollene ferdige og klar til å nytes. Ha en fin kveld :-)


fredag 20. januar 2012

Sitron, bringebær og hvit sjokolade muffins


Hei alle sammen:-)

Jeg må innrømme etter et par uker med masse snø og delvis regn savner jeg sommeren, og derfor bestemte jeg meg for å bake muffins som er litt sommerlig:-) Nemlig muffins med frisk sitron, bringebær og hvit sjokolade. Huset fylte seg med sommerlig duft når disse sto å stekte i ovnen og de smakte helt fortreffelig. På toppen hadde jeg sprø topping bestående av sukker og revet sitronskall. Disse muffinsene bør du prøve å lage, de er saftige og smaker friskt. 



Til 12 medium store muffins:

300 gram hvetemel
3 ts bakepulver
50 gram smør
80 gram sukker
150 gram grovt hakket hvit sjokolade
100 gram bringebær frosne eller friske
2 egg
2 1/4 dl melk
Saften av 1 sitron

Topping:
2 ss sukker
Skallet av en sitron

Start med å forvarme ovnen til 200 grader.


Så lager du toppingen slik at den får stå å godgjøre seg mens du lager røra. Bland du sammen revet sitronskall og 2 ss sukker. 


Så hakker du sjokoladen. 


Bland så sammen hvetemel og bakepulver. 



Ha i smør og smuldre sammen til du får noe som ligner på små brødsmuler. 



Bland så i sukker, sjokolade og bringebær. 


Deretter pisker du lett sammen eggene i en egen bolle.


I eggene har du melk og sitronsaft. Rør sammen. 


Ha så det våte oppi det tørre, 


og rør sammen til det akkurat er blandet.Ikke rør for mye. 




Ha røren i muffinsformer,  strø på toppingen. Stek midt i ovnen i ca 18-20 min til de er faste og litt gyllen. 


Da har du sommerfriske muffins du kan kose deg med en kald vinterkveld:-)



Ha en fin fredagskveld alle sammen og god helg! 



mandag 16. januar 2012

Blåbærsnurrer

Hei hei:-)

Håper alle sammen har hatt en fin helg, og er klare for en ny uke:-) Her en dag prøvde jeg å bake blåbærsnurrer med sitron, og det var virkelig verd den tiden det tok, for de var kjempegode! Blåbæra smakte nydelig sammen med sitronskallet jeg hadde i fyllet, friskt og godt. Prøv disse blåbærsnurrene dere også:


900-1000 gram hvetemel
5 dl lunken melk
1 pakke tørrgjær eller 50 gram fersk gjær
150 gram sukker
1 egg
1/4 ts salt
150 gram smør i terninger



Ha ca 600 gram av hvetemelet i en bakebolle, resten holder du igjen da det er forskjellig hvor mye mel man trenger. Ha også i gjær, sukker, egg, salt og lunken melk sammen med melet.


Start så kjøkkenmaskinen på middels fart og la den gå i ca 10 min, så alt får blande seg godt sammen. Spe på med mel underveis hvis det behøves.



Så starter du med å tilsette smør i terninger, og kjører kjøkkenmaskinen til smøret er godt blandet inn. Jeg lot den gå i 10 min. Husk det som gir god bakst er god tid :-)



Deigen er ferdig når den slipper bollen og legger seg oppover eltekroken.


Sett så til heving med plast over i minst 1 time.


Da blir den slik.


Ha deigen så på en melet flate og kjevle ut til et rektangel ca 1 cm tykk.



Ha på fyllet som er:

150-200 gram blåbær, bruk helst friske blåbær
Revet skall av 1 sitron
Brunt sukker


Rull sammen og del i passe biter. Sett på en bakeplate med bakepapir.


Etterhev til de er dobbelt så store. Pensle de med egg.

Stek på 225 grader i 10-12 min. Men følg med for det avhenger fra ovn til ovn, og størrelsen på bakverket ditt hvor lenge det trenger å stekes.



De skal være fine og gyllenbrune når de er ferdige.


Kos dere med en blåbærsnurr, og ha en fin dag :-)





fredag 13. januar 2012

Trippel sjokolade muffins


Heisann :-)

Nå er det helg igjen og det er godt! Alltid herlig med helg der vi alle samles og er sammen, etter en arbeidsuke:-) Denne helgen har jeg bakt trippel sjokolademuffins, og de er helt fantastiske, anbefales på det varmeste. Jeg liker i grunn å bake å spise muffins bedre enn cupcakes for jeg synes at all den frostingen/toppingen på cupcaken kan bli litt for mye noen ganger.. Men nok om det, nå skal dere få denne nydelige muffinsoppskriften. 


12 mellomstore muffins:

250 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
100 gram brunt sukker
50 gram melkesjokolade
50 gram hvit sjokolade
50 gram mørk sjokolade
1 egg
1/2 ts salt
1/2 dl rømme
1 1/3 dl melk
85 gram smør
1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker


Forvarm ovnen til 200 grader. 


Start med å blande alt det tørre sammen. 


Ha i nesten all sjokoladen sammen med det tørre, men hold av litt til å strø på toppen før du steker det.

Så skiller du egget og har eggeplommen i en egen bolle og eggehviten i en annen. 


Eggehviten pisker du sammen med saltet til den er helt stiv.



Sammen med eggeplommen har du melk, rømme, vaniljeekstrakt og smeltet smør. Dette blander du godt sammen. 



Ha så det våte i det tørre og rør litt sammen. Ikke mye. 



Så kan du ha i eggehviten du har pisket stiv og bland godt sammen. 


Ha så røren i muffinsformer og strø på sjokoladen du har til overs. 

Stek i 18-20 min, følg med da steketiden kan variere fra ovn til ovn. 


Da er de ferdige, 


og du kan kose deg med en muffins i helgen. 



Ha en flott helg alle sammen:-)