tirsdag 26. april 2011

Speltrundstykker med yoghurt og linfrø


Hei igjen :-)

Håper alle har hatt en fin påske, det har iallefall jeg. Vi har kost oss masse og har hatt strålende vær stort sett hele tiden. Men nå er det tilbake til hverdagen og den starter jeg med å bake noen grove rundstykker av spelt. Har blitt hektet på å bruke yoghurt i bakverk så det ble det også i disse. For noen år siden hadde jeg en periode på ca 2 år da jeg ikke spiste hvetemel i det hele tatt, siden jeg ikke tålte det. Magen min protesterte rett og slett og jeg ble dårlig. Så da ble jeg rådet til å bruke speltmel og det fungerte veldig bra. Nå kan jeg spise hvetemel, men prøver å være forsiktig med å spise for mye. Så hvis du ikke tåler hvetemel så godt er disse rundstykkene perfekt. De også veldig gode :-)
Her er litt om informasjon om speltmelet : Spelt er den hvetesorten som regnes som urhveten eller stamfaren til dagens hvetesorter, den ble dyrket allerede 5-6000 år f. Kr.
Speltmelet har et høyere innhold av vitaminer og mineraler enn vanlig hvetemel. Dette skyldes at speltkornets frøhvite inneholder mikronæringsstoffer.
Spelt dyrkes både økologisk og konvensjonelt. Speltkornet har en bedre naturlig beskyttelse mot sykdom enn ordinær hvete. Samtidig har speltkornet en bedre evne til å tilegne seg næring fra jorda. Disse to faktorene gjør at spelt som dyrkes konvensjonelt både sprøytes og gjødsles mindre enn ordinær hveteproduksjon.
På Kvelde Mølle males kornet på steinkvern slik det har blitt gjort i uminnelige tider.
Vær oppmerksom på at Siktet speltmel tåler mindre elting enn Siktet hvetemel p.g.a. glutenet i melet. I utgangspunktet kan ordinært hvetemel byttes ut med spelt i ulike bakeverk. Spelt er næringsrikt, sunt, velsmakende og gir energi! 


Her er oppskriften:

2,5 dl lunkent vann
2,5 dl yoghurt
1 pk gjær
300 gram grov sammalt spelt
300 gram siktet speltmel
150 gram knuste linfrø
1,5 ts grovt havsalt
1 egg sammenvispet for å pensle rundstykkene med. 


Varm opp vann og yoghurt sammen til det er lunkent. Bland sammen meltypene, havsalt og gjær, og de knuste linfrøene. Jeg knuser de i blender, men du kan også kjøpe de ferdigknust.


Bland så i vannet med yoghurten til en passe deig. 


Sett det så til heving i minst en time.


Til den er ca dobbelt så stor.

Så kan du lage passe store rundstykker, som du triller ut og setter på en bakepapirkledd plate. Ikke elt deigen for mye siden spelt ikke tåler dette så godt. Jeg veier alltid rundstykkene mine siden de blir jevnere stekt da. Mine var ca 85 gram hver og da ble det 14 stk. Pensle de med egget du har vispet lett sammen. 


Etterheves i minst 30 min. Da bli de ca dobbelt så store. 
Så skal de stekes på 225 grader i ca 15-20 min, til de er gjennomstekt. Et tips er å banke under runstykker og hører du da en hul lyd så er det gjennomstekte. 


La de kjøle seg ned på en rist.
 Så kan du kose deg med de nystekte rundstykkene. Frys de gjerne ned, ta de opp kvelden før, legg de i kjøleskapet og varm de opp på varmluft 200 grader i ca 3 min. Da har du rykende ferske rundstykker når du vil. 

Ha en fin kveld :-) 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar